Вашата кошница е празна!

Рекламация и право на отказ

РЕКЛАМАЦИЯ И ПРАВО НА ОТКАЗ

Всеки артикул, закупен от сайта Dreshnik.com, може да бъде върнат в неограничен срок от време, като трябва да са спазени следните условия:

- ненарушен търговски вид

- запазена опаковка и етикети

- без следи от употреба (да не е носен, пран, гладен)

- без странични миризми (цигари, парфюм и др.)

Преди да бъде върната стоката, потребителят е задължен да се свърже с продавача и да го уведоми за своето намерение да върне артикул по дадена поръчка.

Връщането на артикули става съгласно следните данни:

Получател: фирма Глобъл Сток ЕООД

Офис на Еконт Русе Здравец

Тел. 0883 28 30 40

Пратките се изпращат с наложен платеж, в случай, че потребителят е получил стоката чрез пратка с наложен платеж.

В случай, че потребителят е заплатил авансово чрез друг платежен метод, пратките се изпращат без наложен платеж.

Всички пратки се изпращат с опция за преглед.

В случай, че са спазени условията, продавачът заплаща наложения платеж за върнатата пратка, като потребителят може да получи сумата на следващия работен ден в офис на Еконт Експрес или на адреса, от който е изпратена пратката (наложени платежи по пратки, изпратени от офис на Еконт Експрес, се изплащат на следващия работен ден след получаване в същия офис, а наложени платежи по пратки, изпратени от адрес, се изплащат на следващия работен ден след получаване, чрез куриер на същия адрес).

Когато потребителят е упражнил правото си на отказ от договора от разстояние, търговецът възстановява всички суми, включително и разходите за доставка, в случай, че потребителят е избрал най-евтиния вид стандартна доставка, предлагана от търговеца – пощенска услуга на Еконт без наложен платеж при авансово плащане чрез дребитна или кредитна карта, Epay или Paypal

Търговецът не възстановява допълнителните разходи за доставка на стоките, когато потребителят изрично е избрал начин на доставка на стоките, различен от най-евтиния вид стандартна доставка, предлагана от търговеца

Търговецът възстановява сумата като използва същото платежно средство, използвано от потребителя при генерирането на заявката.

В случай, че плащането е направено с банкова карта, възстановяването на суми става чрез нареждане на обратна операция по картата в срок от 2 работни дни.

В случай, че не са спазени условията, продавачът има право да откаже пратката след преглед. Разходите по доставка в този случай, остават за сметка на потребителя.

При получаване на пратката, потребителят трябва да провери съдържанието на пакета за съответствие на стоката със заявката. При нарушения във външния вид на стоката възникнали при транспорта, трябва да се обърнете към куриера за издаване протокол за увредена пратка.

В случай, че дефектен артикул е установен при опция за преглед и тест, потребителят е длъжен да уведоми за това куриера на Еконт Експрес. В този случай доставката в двете посоки се заплаща от продавача. 

Стоките, предлагани в платформата Dreshnik.com, подлежат на Законовата гаранция за несъответствие съгласно ЗЗП, която започва да тече от деня на доставка на артикула. В случай на установен дефект, клиентът може да предяви рекламация към продавача по всяко време. В случай на рекламация, клиентът е длъжен да се свърже с Dreshnik.com по удобен за него начин и да уведоми за съответния дефект.

Дефектни артикули се изпращат обратно за сметка на Dreshnik.com съгласно следните данни:

Получател: фирма Глобъл Сток ЕООД

Офис на Еконт Русе Здравец

Тел. 0883 28 30 40

Пратките се изпращат без наложен платеж.

Съгласно ЗЗП, след получаване на дефектния артикул, Dreshnik.com се задължава:

- да впише рекламацията в Регистъра на предявените рекламации

- в срок до 3 (три) работни дни да даде становище по отношение на рекламацията

В случай, че рекламацията е счетена за основателна, Dreshnik.com се задължава:

- в 30 дневен срок след получаване на дефектната стока, да я отремонтира за собствена сметка и да я изпрати обратно към клиента в удобен за него офис или до адрес

- в случай, че стоката не може да бъде отремонтирана, Dreshnik.com се задължава да замени артикула с нов, отговарящ на качеството (от същия вид, модел, размер)

- в случай, че стоката не може да бъде отремонтирана, нито да бъде заменена с артикул от същия вид, модел и размер, при съгласие от страна на клиента, може да замени стоката с друга, избрана от клиента

- в случай, че стоката не може да бъде отремонтирана, нито да бъде заменена с артикул от същия вид, модел и размер и клиентът не желае да му бъде изпратен друг артикул, Dreshnik.com се задъжава да заплати обратно сумата за дефектния артикул или при желание от страна на клиента, да направи отбив от цената (по договаряне между клиента и Dreshnik.com

Рекламации за дефектни стоки, които се дължат на неправилната експлоатация на стоката, няма да бъдат приемани. 

При отхвърляне на предявената рекламация, Dreshnik.com се задължава в 3 (три) дневен срок от получаване на рекламационния продукт, да уведоми за становището си клиента на посочения от него и-мейл адрес или телефон за връзка. Клиентът от своя страна се разпорежда на доставчика по телефон или и-мейл за последващи действия относно рекламационния продукт. При заявяване за обратно получаване, продуктът се изпраща от Dreshnik.com в 3 (три) дневен срок след разпореждането с куриерска фирма Еконт Експрес, като транспортните разходите са за сметка на Dreshnik.com

На рекламация не подлежи стока, за която клиентът е бил предварително предупреден за несъответствие или дефект.

Back to Top

 +359 883 283040

  +359 82 522 331